De ce trebuie sa-l prinzi pe Nils Frahm in concert la Electric Castle

De ce trebuie sa-l prinzi pe Nils Frahm in concert la Electric Castle

Anul ăsta o să ajung la toate concertele pe care vreau să le văd”, e ceva ce probabil ți-ai spus în gând măcar o dată înaintea unui festival. Și inevitabil nu ajungi să vezi toate trupele. De fapt, de la an la an parcă trebuie să faci concesii mai des. Ești din ce în ce mai curios de diversitatea muzicală cu cât înaintezi în vârsta, sure, dar și pentru că gestionarea timpului la un festival e o știință grea. Ai nevoie de răbdare, voință și puterea de a spune „nu” prietenilor care vor să meargă altundeva.

Ca să ajungi să-ți faci un program stabilit la minut pe toate zilele festivalului, ai nevoie de o pregătire care începe cu mult înainte de Ziua 0. Trebuie să ai în calcul toate elementele ecuației: ora la care începe concertul, cât timp faci de la o scenă la alta, prietenii care vor încerca să te convingă să renunți de la plan, că YOLO, voința de care o să ai nevoie să ocolești camioneta cu pancakes în drum spre show și lista cu artiștii pe care trebuie să-i vezi.

Artiștii se împart în două categorii: ăia care te fac să-ți cumperi bilet, adică preferații/headlinerii, și ăia de care ai auzit dar nu te-ai sinchisit să-i aprofundezi. Indiferent din ce categorie face parte Nils Frahm, unul dintre cei mai noi headlineri anunțați la Electric Castle 7, trebuie să fie pe primul loc în lista ta de „must see”. Uite, te ajut eu cu calendarul. Va cânta sâmbătă, 20 iulie, la Main Stage.

În cazul în care ești fan, știi deja ce ai de făcut. Dacă nu ești la curent cu output-ul lui, nu-i stres, uite de ce trebuie să-l prinzi pe berlinez în concert la Bonțida:
E un artist iubit de trei categorii diferite de fani ai muzicii

Nils Frahm e un compozitor, producător și pianist german care are un public foarte diversificat. Omul a studiat pianul timp de opt ani, ceea ce i-a adus aprecieri în rândul fanilor de jazz, datorită virtuozității sale. Pe lângă asta, Nils Frahm a experimentat dintotdeauna cu muzica electronică, la fel ca orice producător din Germania care se respectă. Deci o să dai de albumele lui și prin librăriile media ale unui iubitor de techno, de exemplu. Finally, are și destule elemente de muzică ambientală încât să fie de preferat pentru cei care ascultă genul ăsta de muzică. Deci sunt mari șanse să se întâmple asta:
O să-ți deschidă mintea și pentru alte stiluri muzicale

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2390&v=e1mHyj3lubQNils Frahm | A Winged Victory for the Sullen | BBC Proms 2015 | Full performance

E foarte posibil să mergi la Nils Frahm ca fan de muzică electronică și să pleci de acolo cu capul în telefon, pe Spotify, încercând să-ți actualizezi playlist-ul cu sonatele lui Chopin. Sau poți să mergi de curiozitate la concert, deși preferi ceva mai jazzy, și să mergi în direcția cortului de techno după. Schimbarea nu se va produce atât de repede, dar cu siguranță o să fii mai deschis și la alte genuri muzicale după show-ul lui. El nu se limitează la un singur gen de muzică și nici tu nu ar trebui să faci asta.

Combină analogul cu digitalul în concerte

Nils Frahm e un om care experimentează foarte mult cu sunetele. Și aici nu mă refer doar la partea stilistică. Artistul e cunoscut și pentru faptul că folosește sunetul digital împreună cu cel analog, mai „real”, al instrumentelor. Are un set-up destul de ciudat pe scenă, cu un pian clasic alături de câteva sintetizatoare pe care doar un „gear-head” le poate enumera. E rar să vezi așa ceva. La fel de bine putea să se mulțumească cu un pian digital, dar nu, el a vrut ditamai lemnul pe scenă. Rezultatul e ceva care sună clasic și modern. La fel ca muzica lui.
O să te impresioneze indiferent de cât de bine-i știi muzica

Pentru că a studiat un singur instrument de foarte mulți ani, Nils Frahm a ajuns să aibă improvizația în sânge. Toți muzicienii care ajung să stăpânească foarte bine un instrument merg pe drumul improvizației. Nile Frahm nu e o excepție. Chestia asta îi dă o notă de imprevizibilitate muzicii lui live. Oricât de familiar ai fi cu albumele lui de studio, la Bonțida s-ar putea să bage o versiune total nemaiauzită de la o compoziție proprie.
O să ai o epifanie la concert

Nils Frahm a declarat că vrea să facă muzică pentru oamenii care vor să se audă pe ei înșiși. Chestia asta sună super ciudat și prea metafizic pentru un festival de muzică. Nu mă îndoiesc că ar avea dreptate. Eu nu l-am văzut niciodată live, deci am așteptări mari de la el. Mă aștept să am o epifanie personală în timp ce mă uit la cum dă pe pian și îmi mișc încet privirea spre cerul, sper, fără nori din Bonțida.