Electric Castle 2017 – Ziua Zero

Electric Castle 2017 – Ziua Zero

BONȚIDA, 13 IULIE

00_resize 01_resize 02_resize 03_resize 04_resize 05_resize 06_resizeA cincea ediție Electric Castle a început în forță miercuri, la castelul Bannfy din Bonțida, cu 21.000 de oameni care au dat startul petrecerii imediat ce porțile s-au deschis. Centrul acțiunii a fost scena „Hangar by BT”, un spațiu complet acoperit care poate găzdui până la 6.000 de persoane, și unde au evoluat aseară, sub umbrela „Discoteca”, Mirabela Dauer și Corina Chiriac.

De la tineri de 19 ani care descopereau pentru prima dată muzica iubită de părinții lor, până la doamne de 70 de ani care au dansat ca în prima tinerețe, „Discoteca” a fost un moment în care s-au creat legături peste proverbiala „prăpastie între generații”. Un efect cu siguranță vizibil atunci când în fața scenei s-au încins mai multe hore, în loc de mosh-pit-ul mai obișnuit la festivalurile de profil!

Poate cea mai frumoasă concluzie a serii a venit de la Mirabela Dauer. „Datorită vouă, eu nu voi muri niciodată”, a spus ea, cu ochii în lacrimi, spre finalul show-ului. „Nu vă pot spune ce să faceți la Electric Castle: mi-e rușine”, a completat-o Corina Chiriac, zâmbind larg la finalul unei ore pe scenă: „Generația noastră probabil le-a făcut pe toate și câteva în plus, dar pentru noi erau clipe furate, fiindcă nu aveam voie. Azi, vă doresc să vă bucurați de libertate!”. Un sfat pe deplin respectat, dacă ne gândim că petrecerea s-a încheiat pe cele trei scene deschise, Hangar by BT, The Pitch by J&B Blending Spirits și Booha Mansion, abia dimineață la ora 6!

Astăzi, în ziua 1, festivalul își pornește toate motoarele: vor fi deschise toate cele 9 scene ale festivalului, iar zona de activități își intră pe deplin în drepturi încă din timpul zilei.

Unul dintre cele mai așteptate momente din festival este și unul dintre cele mai creative proiecte de pe scena muzicii electronice a ultimilor ani: Moderat, numele sub care colaborează trei dintre cei mai talentați artiști germani ai momentului, Modeselektor (Gernot Bronsert și Sebastian Szary) și Apparat (Sascha Ring). Acum în plin turneu mondial, cu concerte din Mexic până în Ucraina, cei de la Moderat au notat Electric Castle ca o destinație obligatorie pe acest traseu al marilor festivaluri internaționale și vor aduce la castel, pe scena principală de la ora 23, show-ul cu care au entuziasmat mulțimile la Glastonbury.

Un alt nume foarte anticipat este ZEDD, care la doar 27 de ani este un super-star al stilului EDM, apare pe afișul celor mai mari festivaluri de profil, dar a produs și hituri ale unor nume precum Justin Bieber sau Lady Gaga. Show-ul lui ZEDD are loc la 00:30 pe scena principală și nu trebuie ratat – artistul e pentru prima dată în România!

Vești bune și pentru iubitorii rock-ului, care începând de azi vor avea o mulțime de opțiuni în program. Linia rock se deschide cu show-ul Byron, programat la 18:30 pe scena principală. Apoi, punkerii Slaves vin cu un mesaj mai actual ca niciodată: artiștii spun despre piesele lor că sunt un manifest împotriva apatiei și ignoranței. Acest duo format în 2012 în Marea Britanie s-a făcut remarcat rapid cu mesajul lor sincer și direct, fiind recunoscuți de întreaga industrie și prezenți în top 10 UK Album Charts cu ambele lor albume. Slaves urcă de la 23:30 pe scena Hangar by BT.

Electric Castle înseamnă însă mai mult decât muzică. Zona EC Sessions va găzdui azi un workshop de pictură colaborativă, spectacole marca REACTOR, stand-up comedy cu Micutzu și magie cu Cristian Gog, precum și proiecții de filme. O mulțime de alte activități pot fi descoperite pe întreg teritoriul festivalului, un punct de atracție fiind cu siguranță spectacolul „Lords of lightning”. Artiștii britanici și neo zeelandezi creează dueluri cu fulgere, generând arcuri electrice de milioane de volți! Reprezentanțiile lor încep azi și vor avea lor de 3 ori în fiecare zi de festival, de la orele 21:45, 22:52 și 00:20.

Electric Castle contribuie an de an la restaurarea castelului Banffy, un monument istoric de prim rang, prin donații și taxe din bilete. Însă, în condițiile în care festivalul este momentan singura sursă de finanțare pentru lucrările atât de necesare conservării și reabilitării castelului, anul acesta Electric Castle a demarat campania „Give me a brick”.

Participanții pot merge la oricare dintre barurile din festival pentru a cere „o cărămidă”, adică să doneze 5 lei, sau „o găleată de mortar”, corespondentul unei donații de 10 lei. Sumele vor fi transmise fundației Transylvania Trust, care administrează, îngrijește și reabilitează castelul. Efectele implicării festivalului se fac deja simțite: anul acesta, pentru prima dată, câteva încăperi de la parterul corpului principal au fost reabilitate și au putut fi deschise publicului în condiții de siguranță; ele vor găzdui instalații de artă interactivă semnate Klaus Obermeyer.

*

Electric Castle 2017 înseamnă o suprafață de 220.000 de metri pătrați și sute de artiști care vor urca pe cele 9 scene ale festivalului. Scena principală, cu o deschidere de 80 de metri liniari, va oferi vizibilitate maximă publicului datorită unui ecran LED de 600 de metri pătrați, la rezoluție 8K.

Lineup-ul eclectic cu care Electric Castle și-a obișnuit fanii îi include în acest an îi include pe Deadmau5, artist de 6 ori nominalizat la premiile Grammy și care, anul acesta, a ieșit deja cu două albume noi, Franz Ferdinand cu singurul concert confirmat în Europa de Est anul acesta, Alt-J, una dintre revelațiile momentului în indie rock, Trentemoller, cunoscut pentru muzica sa atmosferică dar și pentru spectacolul pe care îl creează pe scenă, UNKLE, ZEDD, Paul Van Dyk, House of Pain, Slaves, Gus Gus și mulți alții.

Foto: Electric Castle