Electric Castle Festival 2017 – Ziua 1

Electric Castle Festival 2017 – Ziua 1

00 2 01 03 04 05 6 07 7 8 9 10 11 12 13 15 16 18 19 20 21 22 23 24 25Prima zi oficială a Electric Castle a strâns sub un cer senin și plin de stele 32.000 de oameni uniți de bucuria de a cânta alături de artiștii lor preferați, dar și de a-și îmbogăți playlistul cu noi descoperiri muzicale.

O surpriză plăcută pentru mulți dintre participanți a fost artistul britanic Beardyman, care a creat de la zero, alături de cei din fața scenei principale, ritmuri și melodii pe care doar cei prezenți la Electric Castle le-au putut asculta; show-ul lui a fost un moment de creație muzicală live, pe deplin împărtășit de public. A urmat unul din cele mai așteptate nume din festival, MODERAT, care și-a îndeplinit promisiunea de a crea un întreg spectacol pe scena principală a festivalului. Momentul a fost și ultima șansă de a-i vedea pe MODERAT în această formulă, fiindcă din toamnă artiștii care formează această colaborare, respectiv Modeselektor și Apparat, își vor continua activitatea pe cont propriu.

Sebastian Szary de la Modeselektor este legat de România și dintr-o perspectivă personală; mama lui este originară din București: „Faptul că mă întorc în România și în mod special la Electric Castle este o confirmare a legăturii puternice cu această țară”.

Seara de ieri s-a încheiat la scena principală cu artificiile declanșate pe beat-urile lui ZEDD, dar petrecerea a continuat până mult după răsărit la celelalte 8 scene. În schimb, ZEDD a avut parte de o surpriză: nu a plecat de la Electric Castle în legendarele cizme de festival, ci într-o pereche de sneakers personalizați de un artist român, Alexandru Graure, care transformă articolele de serie de pe rafturile magazinelor în creații personalizate, considerând că și această parte a unei ținute poate fi un mod de exprimare a personalității și gusturilor individuale. ZEDD, încântat de cadou, a plecat de la Electric Castle purtând noii săi sneakers despre care poate spune, cu adevărat, că sunt unici!

Line-up-ul zilei cu numărul 2 include câteva dintre cele mai anticipate nume, dar și artiști care merită descoperiți! Scena principală se deschide cu Robin & The Backstabbers (ora 17), urmați de un moment inedit cu Fanfare Ciocârlia, orchestra care a dus ritmuri tradiționale din România pe marile scene ale lumii. Urmează de la ora 20 artiștii „cu buletin de Bonțida”, Dub Pistols, cei care s-au îndrăgostit de festival de la prima ediție și revin an de an la castelul lor preferat.

De la 21:30, pe scena principală urcă UNKLE – primii artiști care au adus pe scenele mari stilul trip hop, o îmbinare a muzicii electronice hip-hop-ul. La Electric Castle, UNKLE vine în formula James Lavelle (artistul care a construit proiectul UNKLE și l-a reinventat constat prin colaborări cu artiști revoluționari, la keyboards), Steve Weston (engineering, visuals), Keeling Lee (chitară) , Jack Leonard (bass), Liela Moss de la The Duke Spirit și Mike Whitford de la Escape from New York ca voce și bateristul Alex Thomas (Squarepusher, Air). Trupa se pregătește anul acesta de lansarea unui nou album, care va fi baza pe care se va construi show-ul de la Bonțida.

Programul scenei Hangar by BT începe azi de la ora 16 cu The Case, urmați de Bohemiam Betyars (17:30), Luna Amară (19) și Punnany Massif (20:30). Fidel misiunii sale de a prezenta artiști inediți pe scenele din România, Electric Castle 2017 propune azi o întâlnire cu GusGus. Islandezii sunt un nume consacrat pe plan internațional, cu 9 albume de studio în portofoliu și o carieră neobișnuită: s-au lansat inițial ca trupă de teatru și film, au devenit cunoscuți pentru muzica lor și au ajuns să fie o rampă de lansare pentru artiști. De-a lungul carierei lor, trupa a experimentat cu o mulțime de stiluri muzicale, dar la Electric Castle vom asculta, de la ora 23:30, sound-ul lor actual, care cuprinde stilurile tehno, trip hop și house.

Alți zeci de artiști mixează pe celelalte 7 scene din festival, fiecare cu propriul stil muzical. Cei care vor să intre în industria muzicală sunt așteptați azi în zona EC Sessions by NN pentru workshopul „Mixing from scratch”. Sesiunile de azi mai includ stand-up comedy cu Toma Alexandru, un podcast transmis live de Epic Show, dar și prezentări susținute de artistul multimedia Klaus Obermaier, Csilla Hegedus de la fundația Transylvania Trust – curatoarea castelului, precum și Cosmin Bumbutz & Elena Stancu (Teleleu).

Continuă campionatul Lay’s Beach Volley pentru profesioniști și amatori, dar și distracția în cele mai diverse forme: jocuri de lifesize pacman, bătăi cu perne și baloane de apă la Aperol Activities Area. Zona Fashion and Design Unplugged promovează designerii români în fața audienței internaționale Electric Castle, găzduiește întâlniri cu stiliști, fotografi și invitați speciali și oferă sesiuni de styling gratuite zilnic între 14 și 18.

Campania „Gimme a brick” de strângere de fonduri pentru castel merge mai departe; până la final de festival, participanții sunt încurajați să comande la barurile festivalului o cărămidă (respectiv, o donație de 5 lei) sau o găleată de mortar (o donație de 10 lei). Toate fondurile strânse vor fi direcționate către fundația Transylvania Trust, care îngrijește și reabilitează castelul care ne găzduiește an de an.

*

Electric Castle 2017 înseamnă o suprafață de 220.000 de metri pătrați și sute de artiști care vor urca pe cele 9 scene ale festivalului. Scena principală, cu o deschidere de 80 de metri liniari, va oferi vizibilitate maximă publicului datorită unui ecran LED de 600 de metri pătrați, la rezoluție 8K.

Lineup-ul eclectic cu care Electric Castle și-a obișnuit fanii îi include în acest an îi include pe Deadmau5, artist de 6 ori nominalizat la premiile Grammy și care, anul acesta, a ieșit deja cu două albume noi, Franz Ferdinand cu singurul concert confirmat în Europa de Est anul acesta, Alt-J, una dintre revelațiile momentului în indie rock, Trentemoller, cunoscut pentru muzica sa atmosferică dar și pentru spectacolul pe care îl creează pe scenă, UNKLE, ZEDD, Paul Van Dyk, House of Pain, Slaves, Gus Gus și mulți alții.