Record national: gigapanorama cu cea mai mare rezolutie din Romania

Record national: gigapanorama cu cea mai mare rezolutie din Romania

Un scurt film despre partea de realizare a proiectului: (rezultatul: la sfarsitul articolului)

In urma discutiilor cu cei de la Nikonisti.ro, pe tema crearii unei gigapanorame de rezolutie foarte mare in Romania, poate chiar cea mai mare, am ales ca si locatie a shootingului Piatra Secuiului din vecinatatea satului Rimetea, judetul Alba.

Firma TransilvanArt a realizat pana acum zeci de panorame sferice si tururi virtuale, chiar si gigapanorame de rezolutie superioara, dar cea mai mare imagine avea ‘doar’ 5.68 gigapixeli, si era realizata tot in Rimetea, insa de pe Piatra Secuiului spre sat.

news49_1

 

Fiind limitati de aspectul tehnic, de aparatura foto profesionala, respectiv de lipsa unui teleobiectiv cu focala foarte lunga, am apelat la colegii de la Nikonisti.ro. Foarte deschisi la cooperare, si dat fiind faptul ca exact in momentul respectiv se afla in Romania un teleobiectiv AF-S Nikkor 800 mm f5.6E FL ED VR, accesibil pentru diferite proiecte si teste, am decis impreuna cu ei sa incercam sa combinam obiectivul respectiv cu un aparat foto profesional Nikon D800, si cu capul robotic GigaPan Epic Pro de care dispune firma noastra, TransilvanArt.

Dupa planificare, au aparut desigur si primele obstacole, mai bine zis intrebari legate de probleme tehnice si de reusita proiectului. Shootingul trebuia sa aiba loc pe vreme buna, constanta, fara nori, cu atmosfera clara. O sa revenim mai jos asupra importantei acestui aspect. Urmarind prognoza meteo, am decis ca ziua cea mare sa fie 31 august (ulterior s-a dovedit ca nu a fost alegerea cea mai buna). Al doilea aspect care punea semne de intrebare era greutatea aparaturii foto. Capul robotic de care dispunem noi, un GigaPan Epic Pro poate sustine maxim 4.5 kilograme de aparatura foto montata pe el. La un calcul foarte simplu ne-am dat seama ca aparatura adusa de Nikon depasea aceasta limita de greutate. Un body de Nikon D800 cu baterie cantareste undeva pe la 1 kg, iar un teleobiectiv de AF-S Nikkor 800 mm f5.6E FL ED VR cantareste aproximativ 4.6 kilograme. Deci aveam un surplus de greutate de 1.1 kilograme, care inseamna foarte mult pentru mecanica fina a motorului capului robotic. Ne-am decis ca pentru backup sa avem si un obiectiv mai usor la noi, deci s-a mai adus la fata locului si un obiectiv de AF-S Nikkor 500 mm f/4G ED VR, mai usor, cu o greutate de 3.88 kilograme.

news49_2

 

Ne-am stabilit punctul de intalnire dimineata, in localitatea Rimetea. Satul se afla intr-un loc cu adevarat pitoresc. Pe o parte este marginit de Piatra Secuiului, iar pe partea opusa de Ardascheia. Cu o arhitectura unitara, detinator al premiului de Europa Nostra oferit de Comisia Europeana in 1999, localitatea dispune de o comunitate majoritar maghiara, cu obiceiuri si traditii foarte puternic inradacinate in zona.

Dupa verificarea echipamentului am urcat pe versantul de vis-a-vis de Piatra Secuiului, sub Platoul Bedeleu. Vremea nu era tocmai buna, era vant puternic si norii se deplasau cu o viteza considerabila deaupra Pietrei Secuiului.

Aparatura folosita pentru proiect:

  • trepied Manfrotto 055XPROB
  • cap robotic GigaPan Epic Pro
  • cablu Nikon 10 PIN
  • aparat foto Nikon D800
  • obiectiv AF-S Nikkor 800 mm f5.6E FL ED VR

 

news49_3

Dupa montarea aparaturii foto si a GigaPanului pe trepied am setat punctul de greutate si cu bucurie am constatat ca robotul sustine greutatea aparatului si a obiectivului in discutie. Am facut setarile necesare si am inceput sa facem o serie de teste de imagine. Dupa diferite setari am ajuns la concluzia ca parametrii optimi pentru conditiile de lumina si aparatura (teleobiectiv mare, influentat de vantul puternic, aveam nevoie de un timp de expunere mai scurt) sunt urmatoarele:

  • Diafragma: 16
  • Timp de expunere: 1/800
  • ISO: 400
  • Lungimea focala: 800 mm
  • Balansul de alb: lumina soarelui
  • Focus: manual
  • Mirror lock-up
  • VR: Off

Setarile capului robotic GigaPan Epic Pro:

  • setarile de baza, pozitie, nivel orizontal, colturile limita (sus, jos, stanga, dreapta)
  • centrarea aparatului (obiectivului) dupa punctul de greutate (prependicular pe axa de rotatie a robotului)
  • inaltimea aparatului (centrarea obiectivului fata de suruburile de fixare)
  • aducerea GigaPanului in nivel
  • setarea unghiului pe 800 mm
  • setarea timpului de expunere, si a timpului de deplasare a capului robotic intre doua cadre
  • setarea timpului de asteptare dupa mutarea dintr-o pozitie in alta a capului robotic (setat pe maxim, ideal in cazul teleobiectivelor, ca sa elimine orice posibilitate de vibratii datorata miscarii)
  • atasarea cablului de legatura cu aparatul foto
  • suprapunere intre imagini de 35%
  • am decis ca ordinea fotografiilor sa fie de jos in sus, din stanga in dreapta, urmarind evolutia (umbrele) soarelui care in perioada panoramarii s-a deplasat substantial
  • mod de rotire a motorului silentioasa si incetinita, conceputa pentru proiecte cu teleobiective mari.

 

news49_6Setarile fiind facute si verificate de mai multe ori, am pornit GigaPanul. Pe ecran s-a afisat numarul pozelor realizabile, respectiv numarul coloanelor si a randurilor.

Detalii referitoare la numarul si ordinea pozelor:

  • in total s-au realizat un numar de 1426 fotografii (7360 x 4912 pixel fiecare)
  • ordinea deja mentionata a fost de jos in sus, din stanga in dreapta in 62 de coloane si 23 de randuri (62 x 23 = 1426)

Dat fiind numarul ridicat de fotografii, ne-am temut putin de terminarea bateriilor inainte de finalizarea shootingului. Din fericire nu am avut probleme, ambele aparate, atat Nikon D800, cat si GigaPan Epic Pro, au functionat perfect pe o perioada fara oprire de 3 ore si 15 minute. Dupa terminarea panoramarii, cu Nikon D800 am mai tras vreo 200 de cadre, cea ce este absolut incredibil. La fel de incredibil este ca nici GigaPanul nu a dat semne ca s-ar termina bateria.

Dupa cum am mentionat mai sus, am avut o problema legata de nori. In 3 ore si un sfert, cat a durat panoramarea, norii s-au deplasat foarte rapid. Acest lucru este o problema destul de mare in etapa a doua a procesului, cand se trece la imbinarea pozelor (stitching) pe calculator. Softurile cu care se imbina fotografiile dintr-o panorama, intotdeauna cauta puncte comune in 2 fotografii vecine. Chiar daca am setat o suprapunere de 35% in momentul shootingului, durata de realizare a unui rand de poze (62), dura cateva minute. Dupa terminarea randului respectiv, capul robotic incepe un nou rand de poze, cu un nivel mai sus, iarasi incepand din stanga. In aceste minute insa, norii s-au deplasat extrem de mult, deci doua poze din doua randuri vecine, nu mai aveau intotdeauna puncte comune.

 

news49_7Dupa terminarea procesului de fotografiere, ajuns la birou, am trecut la faza de stitch a pozelor realizate pe teren. Am folosit softul GigaPan Stitch care vine cu Epic Pro.

Pentru stitch am fost nevoit sa fac un upgrade pentru calculator pentru ca cei 8 gigarami de care dispuneam nu faceau fata numarului si rezolutiei mari a pozelor. Cu 16 GigaRam, dupa nenumarate setari, teste, si zile intregi in care calculatorul lucra zi si noapte, am reusit sa inbinam in final pozele intr-o singura panorama, un fisier mare de 150 de Gb. Dupa crop, eliminarea layerului alpha si imbinarea layerelor, aceasta marime a scazut la 54.8 Gb. Rezolutia finala a panoramei este de 19.23 Gigapixeli, devenind astfel imaginea cu cea mai mare rezolutie din tara.

Concluzii

La realizarea unor gigapanorame evident avem nevoie de o rezolutie cat mare a pozelor brute, si o focala cat mai lunga. Aparatul Nikon D800, cu a rezolutie de 36.3 megapixeli, a fost mai mult decat perfect pentru acest proiect pentru ca in cazurile anterioare, cu un Nikon D90, aveam doar rezolutia de 12.3 megapixeli. Cu cat avem rezolutie mai mare, cu atat detaliile la o marire a panoramei finale sunt mai clare. Obiectivul adus de Nikon, cel de 800 mm, avand calitati optice extraordinare, fiind obiectivul cu focala cea mai lunga produsa de Nikon, era cea mai buna alegere optica pentru un asemenea proiect. Ca sa ajungem la focala respectiva, normal trebuia sa folosim teleconvertere, care desi iti cresc focala, iti diminueaza calitatea fotografiilor. Suma summarum, Nikon D800 + Nikkor 800 mm este dupa parerea noastra varianta cea mai buna pentru realizarea unei gigapanorame de rezolutie foarte mare.

Concluzia privind capul robotic GigaPan Epic Pro este ca, desi este limitat la 4.5 kilograme, noi l-am folosit cu o greutate mai mare montat pe el, respectiv 5.6 kilograme. Bineinteles, cu mare atentie si o monitorizare permanenta a intregului proces, insa ce e incredibil e viata bateriei, care desi trebuia sa miste o greutate mai mare decat cea recomandata de producator, nu a dat nici un semn de descarcare.

La un asemenea numar de poze de rezolutie mare, la imbinarea acestora, si la generarea panoramei finale, avem nevoie de un calculator performant si de foarte mult spatiu pentru fisierele temporare.

 

news49_4In final dorim sa multumim Partenerului principal in acest proiect, echipei de la Nikonisti.ro, pentru echipamentul foto performant imprumutat, cat si pentru deschiderea si asistenta in acest proiect. Prin persoana lui Mihai Olaru NPS au adus aparatura de top a momentului, si speram ca aceasta colaborare va continua si in viitor.

Multumim totodata prietenului VĂ¡radi Attila pentru asistenta in upgrade, respectiv lui Horatiu Curutiu de la Quantum Romania pentru ajutorul legat de hardware.

Gigapanorama rezultata o puteti vizualiza mai jos. Va recomandam sa utilizati butonul de sub “view all” pentru o experienta mai buna.